مشاوره رایگان22522540 -021

مشتاقــــ شنیدنــــ صدایـــ شما هستیمـــ ...

خدمات ساوا را می توانید از این قسمت انتخاب کنید. بخاطر داشته باشید که با انتخاب هر کدام از گزینه های بالا، ما تمام تلاشمان را برای رفع مشکلات شما انجام خواهیم داد.

بانک قوانین

دیکشنری حقوقی

ترمینولوژی حقوقی

مراحل مطالبه مهریه

شرایط و مراحل به اجرا گذاشتن مهریه، مهریه مالی بوده كه به محض وقوع عقد نکاح، مرد متعهد می شود كه به همسر خود بپردازد. زوجه بعد از ازدواج هر وقت كه اراده کند می تواند مهریه خود را از زوج مطالبه ...

image

مراحل مطالبه مهریه

شرایط و مراحل به اجرا گذاشتن مهریه، مهریه مالی بوده كه به محض وقوع عقد نکاح، مرد متعهد می شود كه به همسر خود بپردازد. زوجه بعد از ازدواج هر وقت كه اراده کند می تواند مهریه خود را از زوج مطالبه کند. در حال حاضر مراحل به اجرا گذاشتن مهریه دستخوش تغییراتی شده كه بی شک نیازمند مشاوره با وکیل خانواده مجرب است. در صورتی كه قصد دارید با روند و شرایط و مراحل به اجرا گذاشتن مهریه آشنا شوید در ادامه مقاله با ما در وب سایت ساوا اپ، ارائه دهنده خدمات وکالت و مشاوره حقوقی خانواده همراه باشید.

 

چه چیزهایی قرار است در مقاله مراحل مطالبه مهریه بخوانیم؟

 

همه چیز درباره مراحل مطالبه مهریه - مراحل اجرا گذاشتن مهریه

اگرچه طبق قانون و شرع مهریه برای زن واجب بوده و به آن تاکید زیادی شده ولی در سالهای گذشته، میزان مهریه بدون توجه به توانایی های مالی مرد به صورت فوق العاده افزایش پیدا کرده، طوری كه امکان پرداخت درصد کمی از مهریه مشخص شده هم برای مرد وجود ندارد. این امر مشکلاتی را برای مردان و دستگاه قضایی ایجاد کرده.

قانونگذار با توجه به اینكه زیاد بودن مهریه و نپرداختن آن بازداشت و حبس مردان را به همراه داشته است درصدد رفع این مشکل برآمده و با الزام رئیس قوه قضائیه به مشخص مبلغی مهریه به عنوان مهریه متعارف مردان را ازبازداشت به علت نپرداختن مهریه مازاد بر مهریه متعارف معاف نموده.

همانطور كه میدانید بر طبق قانون به محض وقوع عقد نکاح، زوجه مالک همه مهریه می شود چه اینكه تمکین از شوهر بکند و یا نکند آنچه در کشور برای مهر رایج است اینكه مهریه یا ملک غیرمنقول بوده و یا اینكه سكه بهار آزادی بوده و یا وجه نقد. 

 

مال غیر منقول به عنوان مهریه

مال غیر منقول مثل زمین، آپارتمان، مغازه و … دقت کنید كه هرگز مهریه را اینطور قرار ندهید كه مثلا زوج خانه ای در تهران یا فلان محله یا به فلان متراژ به نام زوجه انتقال دهد. حتما باید پلاک ثبتی مشخص و معین با جزئیات مثل شماره قطعه در سند ازدواج قید شود.

با توجه به اینكه انتقال سند رسمی دارای مقدماتی برای ثبت و دفاتر اسناد رسمی بوده و از طرفی دفتر رسمی ازدواج محل انتقال رسمی سند ملک نیست، معمولا تعهد به انتقال به صورت شرط ضمن عقد در سند ازدواج گنجانده می شود یعنی انتقال سند رسمی به آینده موکول می شود.

روشن بوده كه زوجه بعدا می تواند در صورت استنکاف زوج به انتقال سند از طریق مراجع قضایی احقاق حق کند. دادگاه محل وقوع ملک غیر منقول، صالح به رسیدگی است حتی در صورتی كه زوج یا زوجه در شهر دیگری سکونت داشته باشند.

نکته: در صورتی كه ملک مورد نظر به نام زوج نیست حتما امضای صاحب ملک را اخذ کنید.

 

 

برای پرداخت مهریه می توان در عقد نامه ضامن گرفت؟

بله. در قسمت مهریه توسط سردفتر ازدواج و با اخذ امضا از ضامن نوشته می شود كه پرداخت مهریه توسط چه کسی ضمانت شده. ضمانت پرداخت مهریه حتی می تواند به صورت تضامنی هم باشد. در پرونده ای كه چند سال قبل با آن درگیر بودیم، زوجه زیرک از سردفترخواسته بود كه پدر شوهر همراه شوهر متضامنا مسئول پرداخت مهریه باشد. بعد از چندی از زندگی به علت اختلافات فراوان زوجین، زوجه به طرفیت پدر شوهر متمول اقامه دعوی کرد و موفق به توقیف مغازه ضامن تضامنی شد.

قانون مهریه در مورد به اجرا گذاشتن مهریه وجه نقد

طبق قانون مهریه وجه نقد به نرخ روز محاسبه می شود و زوج مکلف به پرداخت می باشد. دو نکته خیلی مهم بوده كه باید بدانیم اولا در صورتی كه زوج فوت کند صرفا تا تاریخ فوت شوهر مهریه به نرخ روز محاسبه می شود، ثانیا ملاک، نرخ روز پرداخت مهریه توسط شوهر بوده و نه تاریخ اقامه دعوی و تقدیم دادخواست توسط زوجه برای اینكه بدانید نرخ روز مهریه شما چقدر است با تلفن 129 مربوط به قوه قضاییه تماس حاصل کنید.

 

مهریه وجه نقد هم از دادگاه و هم از اداره اجرای ثبت قابل مطالبه می باشد.

 

 

قانون جدید مهریه 110 سكه

به طور خلاصه در قانون جدید مهریه اجرایی شدن قانون حمایت خانواده جدید، صرفا تا میزان 110 سكه یا معادل ریالی آن به نرخ روز، امکان جلب شوهر به سبب نپرداختن مهریه وجود دارد. به عبارت دیگر میزان مهریه توافق شده در سند ازدواج هر چقدر باشد معتبر بوده و امکان مطالبه آن از طریق دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد فقط صدور جلب تا 110 سكه امکان پذیر می باشد.

مثال: مهریه خانمی 350 سكه همه بهار آزادی است زوجه مقدار 200 سكه آن را از طریق دادگاه دادخواست مطالبه مهریه می دهد و در نهایت رای محکومیت زوج به پرداخت 200 سكه صادر می شود. در مرحله اجرای حکم و بعد از صدور اجراییه زوجه نمی تواند اموالی از زوج به دادگاه ارائه کند و استعلام ها از بانک مرکزی، اداره راهور و اداره ثبت اسناد هم نشان دهنده این بوده كه شوهر اموالی ندارد.

در ادامه شوهر دادخواست اعسار از پرداخت دفعی مهریه را تقدیم دادگاه می کند و به استناد شهادت شهود و اعلام اینكه فاقد مال منقول و غیر منقول است مذدعی اعسار و تقسیط مهریه می شود. دادگاه بعد از استماع اظهارات زوج و زوجه و با توجه به شغل شوهر، 10 سكه پیش پرداخت و هر دو ماه یک سكه همه بهار آزادی زوج را محکوم به پرداخت می کند. در صورتی كه زوج پیش پرداخت 10 سكه و اقساط را تا سقف 110 سكه پرداخت نکند، دادگاه به درخواست زوجه، باید حکم جلب را صادر کند.

اما در صورتی كه تا 110 سكه پرداخت شود، مرد با نپرداختن با قیمانده و مازاد 110 سكه دیگر جلب نخواهد داشت و زوجه باید كه بتواند اموالی از شوهر به دادگاه معرفی کند و در صورتی كه عاجز از آن باشد یا مالی نباشد، نه می توان شوهر را جلب کرد و نه ممنوع الخروج.

 

 

قانون مهریه در مورد به اجرا گذاشتن مهریه سكه

می دانیم كه مهریه می تواند سكه بهار آزادی یا سكه امااست، نیم سكه یا حتی ربع سكه باشد. همه اینها وابسته به توافق زن و شوهر می باشد. مهریه می تواند طلا هم باشد.به طور کلی هر چیزی كه مالیت از نظر عرف داشته باشد یعنی عقلا وجهی بابت آن می پردازند، به عنوان مهریه امکان توافق بر آن وجود دارد.

مهریه سكه را به دو روش دادگاه یا اداره ثبت امکان به اجرا گذاشتن یا همان مطالبه وجود دارد.

برای به اجرا گذاشتن مهریه می توان از طریق وکیل دادگستری مجرب اقدام و یا اینكه خود زوجه بدون وکیل، از طریق دادگاه و یا اداره اجرای ثبت اقدام کند.توصیه می شود قبل از هر اقدامی این را دقت کنید كه بعضی از خانم ها فکر می کنند با مطالبه کردن مهریه می توانند شوهر را به زعم خود تادیب یا تحت فشار برای داشتن زندگی بهتر قرار دهند كه البته تجربه ساوا اپ نشان می دهد كه این کار اشتباه می باشد. به دادگاه رفتن و شکایت و امثالهم قطعا سبب بهتر شدن زندگی نخواهد بود كه بر عکس صمیمیت زوجین را از بین می برد و دلخوری و تلخی به جای می گذارد.

به هر حال در صورتی كه هم تصمیم قطعی به اجرا گذاشتن مهریه داشتید حتما با وکیل متخصص مهریه در خصوص مراحل و شرایط اجرا گذاشتن مهریه با توجه به وضعیت مالی شوهر خود مشورت کنید. سرعت و وقت برای توقیف اموال برای مهریه بسیار اهمیت دارد كه از چه طریق و چگونه باشد.

 

 

قانون مهریه در مورد به اجرا گذاشتن مهریه عقد موقت

غالبا صیغه نامه های ازدواج موقت سند عادی می باشد. حتی در صورتی كه در دفتر ازدواج تنظیم شده باشد مگر اینكه به صورت رسمی ثبت شده باشد اما به هر حال مهریه مندرج در آن ها قابل مطالبه از طریق دادگاه می باشد. و زوجه عقد موقت چه در مدت نکاح باشد چه تمکین کرده باشد یا خیر و چه اینكه مدت همه شده باشد، حق دارد مطالبه مهریه از شوهر کند. در صورتی که به اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت نیازمند سند رسمی نکاح موقت می باشد.

 

 

گرفتن مهریه و ادامه زندگی

گرفتن مهریه بدون طلاق بی تردید امکان پذیر است زوجه می تواند هر وقت كه بخواهد حتی بدون درخواست طلاق و حتی در منزل شوهر، مطالبه مهریه از شوهر کند. اما اینكه به صلاح زندگی مشترک است یا خیر، موضوع دیگری بوده كه تشخیص آن با زوجه می باشد.

 

 

انواع مهریه

عندالمطالبه است یا عند الاستطاعه. فرق در این است در مهریه عندالاستطاعه نه امکان جلب زوج وجود دارد و نه امکان ممنوع الخروج کردن او و فقط اگر مالی از زوج به دادگاه یا اداره اجرای ثبت معرفی شود از بابت مهریه توقیف می شود و در صورتی كه مالی نباشد، امکان وصول مهریه نیست.

اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه بهتر است یا اجرای ثبت؟ جواب این بوده كه هر کدام محاسن و معایبی دارند و بهتر است با عنایت به این كه زوج مالی برای توقیف دارد یا خیر و وضع مالی زوج و زوجه، قبل از هر اقدامی با وکیل پایه دادگستری ساوا اپ مشورت کنید.

این اجازه وجود دارد كه بخشی از مهریه از طریق اجرای ثبت و بخشی دیگر از طریق دادگاه مطالبه شود. به طور خلاصه می توان گفت كه سرعت فرآیند توقیف مال از طریق دادخواست تامین خواسته در دادگاه سریعتر بوده ولی عیب آن وجود 3/5 درصد هزینه دادرسی ثبت دادخواست مطالبه مهریه بوده كه با توجه به مقدار سكه مطالبه شده مبلغ قابل توجهی خواهد شد.

اگرچه كه می توان دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی هم توامان تقدیم دادگاه کرد ولی بعضی از شعب دادگاه معمولا اعسار را نمی پذیرند اما در صورتی كه زوجه قصد ممنوع الخروج کردن شوهر را داشته باشد اقدام از طریق اجرای ثبت بسیار سریعتر از اقدام از طریق دادگاه خواهد بود.

در صورتی كه هم زوج اموال برای توقیف دارد و جز مستثنیات دین نیست، اقدام از طریق اداره اجذای ثبت کم هزینه و بی دردسر خواهد بود. روشن بوده كه در صورتی كه مهریه عندالمطالبه باشد و زوج مالی برای توقیف نداشته باشد بهتر است از طریق دادگاه دادخواست مطالبه مهریه تا 110 سكه داده شود.

 

مراحل گرفتن مهریه از دادگاه یا شورای حل اختلاف

متاسفانه در بعضی از شهر های ایران مثل مشهد -به زعم ما بر خلاف قانون- به زوجه اجازه ثبت دادخواست مطالبه مهریه از طریق دادگاه داده نمی شود و او را ارشاد به اجرا گذاشتن مهریه از طریف اداره اجرای ثبت می کنند. همانطور كه می دانید در صورتی كه مرد اموالی برای توقیف نداشته باشد. مطالبه مهریه از طریق اداره اجرای ثبت کار عبثی بوده و نتیجه مطلوب برای زوجه در پی ندارد و فقط می توان زوج را ممنوع الخروج کرد. جلب شوهر برای نپرداختن مهریه با شرایطی كه در قانون محکومیت های مالی و قانون حمایت خانواده آمده فقط از طریق دادگاه و فقط تا سقف 110 سكه امکان پذیر می باشد.

به هر حال در اکثر شهر های ایران امکان اجرا گذاشتن مهریه یا همان مطالبه مهریه از طریق دادگاه وجود دارد.

در صورتی كه مقدار مهریه مطالبه شده کمتر از میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی بوده و در صورتی كه مقدار مهریه مطالبه شده بالای ارزش میلیون تومان باشد ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و سپس ارسال پرونده به دادگاه خانواده خواهد بود.بر طبق قانون همزمان با دادخواست مطالبه مهریه و یا حتی قبل از آن می توان قرار تامین خواسته از دادگاه با دادن دادخواست تقاضا کرد.

با این توضیح كه زوجه یا وکیل او به جهت جلوگیری از نقل و انتقال اموال می تواند از دادگاه تقاضای توقیف اموال به صورت اجرا قبل از ابلاغ کندبه این صورت كه اول اموال توقیف شود و سپس زوج مطلع شود و در ادامه دادگاه وقت رسیدگی برای دادخواست مهریه مشخص کند و دقت کنید كه در صورتی كه ظرف مدت روز از زمان صدور قرار تامین خواسته توسط دادگاه یا شورای حل اختلاف، دادخواست اصلی مطالبه مهریه ثبت نشود، با درخواست شوهر از قاضی اموال از توقیف آزاد می شود.

دقت کنید كه بعضی از اموال قابل توقیف نیست و در صورتی كه هم توقیف شود با اعتراض شوهر از توقیف آزاد می شود كه در اصطلاح حقوقی به آن ها مستثنیات دین گفته می شود كه بر طبق ماده 24 قانون محکومیت های مالی عبارت هستند از:

 

مراحل اجرا گذاشتن مهریه از اجرای ثبت

در ابتدا باید اصل عقدنامه یا رونوشت را در اختیار داشت و به دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه و شناسنامه مراجعه کرد. البته امکان دارد نشانی دفتر خانه عوض شده باشد و یا اصلا شما فراموش کرده باشید كه دفتر ازدواج مورد نظر کجا بوده و یا حتی سردفتر ازدواج فوت کرده باشد. در این موارد به کانون سردفتران ازدواج و طلاق یا اداره ثبت شهر مورد نظر برای پیدا کردن نشانی جدید و یا کفیل دفترخانه مراجعه کند.

بعد از یافتن دفتر ازدواج طی درخواست مکتوبی از سردفتر تقاضای صدور اجرائیه می شود. اما اینكه درخواست اجرای همه مهریه شود یا قسمتی از آن بسیار اهمیت دارد. مطالبه مهریه یا همان اجرا گذاشتن مهریه از اداره ثبت فقط در دو صورت مطلوب است اول آنكه زوج را ممنوع الخروج کنید و دوم زوج اموالی غیر از مستثنیات دین برای توقیف داشته باشد.

البته در سال 1401 با اجباری شدن اقدام اولیه از طریق اجرای ثبت گزینه دیگری وجود ندارد و فقط در صورت نبود مال مکفی و درخواست زوجه مبنی بر پیدا نشدن اموال بوده كه می توان دادخواست مطالبه مهریه به دادگاه داد. سر دفتر بعد از درخواست کتبی زوجه یا وکیل دادگستری زوجه، اجرائیه به میزان مهریه تقاضا شده صادر و به نشانی زوج مندرج در عقدنامه از طریق پست ارسال می کند.

نشانی ذکر شده در عقدنامه مربوطه به قدیم بوده و زوج از آنجا نقل مکان کرده و امکان ابلاغ میسر نیست؟

جواب این بوده كه اهمیتی ندارد صرف ارسال اجرائیه به نشانی زوج مندرج در عقدنامه کفایت می کند حتی در صورتی كه زوج نقل مکان کرده و یا نشانی اشتباه باشد باید به اداره ثبت احوال شهری كه دفتر رسمی ازدواج در آنجا واقع شده مراجعه شود. در آنجا مشخص می شود برای چه مقدار از مهریه زوج را ممنوع الخروج می کنید و بابت چه مقدار دیگر تقاضای توقیف اموال او را دارید.

هر مال منقول و غیر منقول مربوط به زوج را می توان بابت مهریه، تقاضای توقیف کرد ولی دقت کنید كه مال نباید جزء مستثنیات دین باشد در غیر اینصورت با اعتراض زوج یا وکیل او مال از توقیف آزاد می شود.

امکان دارد كه مال مورد نظر برای توقیف در شهر دیگری به غیر از شهری كه اداره ثبت در آن واقع شده باشد. به عنوان مثال عقد در شهر ارومیه بوده ولی زوجین ساکن در تهران هستند و مال مورد نظر یک باب مغازه است در قم است در این اداره اجرای ثبت ارومیه به اداره اجرای ثبت قم نیابت برای توقیف ملک و ارائه عملیات اجرایی مربوط به آن را صادر می کند.

سوال می شود امکان تقسیط مهریه مطالبه شده از اجرای ثبت برای زوج وجود دارد ؟ همانطور كه گفته شد زوجه می تواند از طریق اداره اجرای ثبت شوهر، را بابت مهریه ممنوع الخروج کند. حال در صورتی كه زوج توانایی پرداخت مقدار مهریه ای كه درخواست ممنوع الخروجی شده را نداشته باشد با دادن دادخواست اعسار از پرداخت مهریه از دادگاه تقاضای تقسیط مهریه می کند. در صورت صدور حکم قطعی تقسیط مهریه و پرداخت پیش پرداخت اولیه و یکی دو قسط از مهریه، زوج می تواند از اداره اجرای ثبت به استناد رای دادگاه تقاضای رفع ممنوع الخروجی کند.

 

جریان بخشنامه جدید قوه قضاییه در خصوص زندان مهریه چیست؟

این بخشنامه كه در مورخ 1397/7/22 صادر شده به این مطلب تاکید دارد كه چون سكه گران شده، دادخواست های تعدیل اقساط مهریه خارج از نوبت و با توجه به وسع واقعی زوج تقسیط شود كه کسی بی جهت برای مهریه به زندان نرود؛ متن بخشنامه چنین است:

بخشنامه شماره 9000/34859/100 مورخ 1397/7/22 رئیس قوه قضاییه

رؤسای کل دادگستری استان های سراسر کشور

نظر به بعضی گزارش های واصله تعدادی از محکومین تادیه مهریه بر اساس تعداد سكه طلای مشخص شده به علت افزایش غیر متعارف قیمت آن توان پرداخت را نداشته و به همین جهت در اجرای قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به زندان معرفی می شوند.

به این وسیله مقرر می دارد؛ ترتیبی اتخاذ شود تا دادگاه ها به صورت خارج از نوبت و بدون مشخص وقت رسیدگی نسبت به درخواست تعدیل كه از سوی زوج تقدیم می شود رسیدگی و مهلت های تادیه سكه را متناسب با وضعیت مالی محکوم علیه افزایش داده تابه این ترتیب از زندانی شدن آنان جلوگیری به عمل آید. ضمنا آمار پرونده های موضوع این بخشنامه به صورت فصلی به حوزه معاون اول گزارش شود. مسئولیت اجرای این بخشنامه به عهده رئیس کل دادگستری استان است.

 

سوالات متداول در خصوص همه چیز درباره مراحل مطالبه مهریه - مراحل اجرا گذاشتن مهریه

در صورتی كه زنی مهریه را از طریق اجرای ثبت مطالبه کرده باشد و مالی از شوهر توقیف شود و یا شوهر ممنوع الخروج شود در صورت پشیمانی زوجه و درخواست مختومه شدن پرونده به هر علت مثل آشتی کردن زوجین یا طلاق توافقی و بخشیدن مهریه و …. آیا باید مبلغی به اداره ثبت پرداخت شود؟ فرض دیگر اینكه زوجین از هم جدا شده باشند و یا اینكه در دفتر اسناد رسمی زوجه م بعد از اجرا گذاشتن، مهریه را بخشیده باشد. در این جا در صورتی كه شوهر به اداره ثبت برای رفع ممنوع الخروجی یا رفع توقیف از مال درخواست بدهد، مستلزم پرداخت هزینه یا نیم عشر است؟

جواب: در همه فرض های گفته شده نیاز به پرداخت هزینه ای به اداره اجرای ثبت اسناد نیست. فقط در صورتی كه مال توقیف شده به مزایده رفته باشد و به مرحله وصول برسد نیم درصد سهم اداره ثبت خواهد بود.

در اجرا گذاشتن مهریه در اجرای ثبت ملاک قیمت سكه در زمان درخواست اجرائیه است یا وصول مهریه؟

جواب: وصول مهریه

امکان ممنوع الخروج کردن شوهر برای سكه بالای 110 عدد از طریق اداره اجرای ثبت وجود دارد؟

جواب: بله. اداره اجرای ثبت ممنوعیت و محدودیتی برای ممنوع الخروج کردن مهریه مستند به سند رسمی ندارد. حتی در صورتی كه 110 سكه از مهریه دریافت شده باشد و برای مازاد آن زوجه تقاضای ممنوع الخروج کردن شوهر کند.

 

عواقب اجرا گذاشتن مهریه
تفاوت اجرای مهریه از طریق ثبت و دادگاه
سریعترین راه گرفتن مهریه
پیامک اجراییه مهریه
برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم
بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه
مدارک لازم برای اجرا گذاشتن مهریه
چند بار میتوان مهریه را اجرا گذاشت
 

 

امیدواریم توانسته باشیم در مقاله مراحل اخذ مهریه رضایت شما را جلب و هر آنچه نیاز دارید را به شما منتقل کنیم. شما می توانید برای مشاوره حقوقی طلاق و همینطور وکالت طلاق از طریق راه های ارتباطی ذکر شده با ما در ساوا اپ تماس بگیرید.

منتشر شده در 16 مرداد 1402
دسته‌ها: مقالات

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر راجع به این موضوع
مشاوران حقوقی ساوا شبانه روز در کنار شما هستند

درخواست مشاوره
Generic placeholder image
پرسش:

Generic placeholder image
پاسخ: